De Tuin als Lusthof & Slagveld

Samen met Gerda Bosman schreef ik in 2015 het boek ‘De Tuin als Lusthof en Slagveld’.

Over het boek:

Tuinieren roept allerlei vragen op. In tuinboeken lees je wel wát je moet doen om je planten tevreden te houden maar niet waaróm het zo moet. Daar nemen Gerda Bosman en Corlijn de Groot geen genoegen mee. Met hulp van wetenschappers en door zelf experimenten uit te voeren beantwoorden ze allerlei vragen zoals: Kun je planten lui maken? Waarom schiet een slak liefdespijlen af? Kan een plant kanker krijgen? Is supermarktbasilicum de plofkip onder de planten? Hoe lief is het lieveheersbeestje? Waar bewaart een onthoofde worm zijn herinneringen? Kan een boom asociaal zijn? Waarom zijn de meeste planten groen?

Na het lezen van dit boek zul je nooit meer met dezelfde ogen naar je tuin kijken. Je zult ontdekken dat het geen lieflijk paradijs is. Het is een slagveld waar planten en dieren elkaar bestrijden, maar waar soms ook onverwachte bondgenootschappen ontstaan.

Gerda en Corlijn laten zien wat tuinieren in werkelijkheid is: het hacken van de natuur. Hun territorium is daar waar de natuur haar gang gaat en de mens haar meent te moeten manipuleren: de tuin, de akker, de vensterbank, de koelkast, het park en de hortus. Ze schrijven over het seksleven van de slak, tellende appelbomen, vleesetende planten en de wonderbaarlijke wederopstanding van supermarktsla.

Gerda Bosman is wetenschapsjournalist bij de NTR. Van haar volkstuin probeert ze een bostuin te maken met enkel eetbare planten. Dat is een uitdaging. Want welke planten moet je te vriend houden en welke niet als je de opbrengst hoog en de inspanning zo klein mogelijk wilt houden?

Corlijn de Groot werkt als wetenschapsjournalist, onder andere voor de publieke omroep. In haar vrije tijd is ze vaak in haar achtertuin te vinden waar ze het planten bij voorkeur zelf met elkaar laat uitvechten. Corlijn noemt dat darwinistisch tuinieren.

Hun bevindingen en raadgevingen, verhalen en overpeinzingen bundelden ze in een schitterend boek. Het bevat niet alleen een schat aan degelijke informatie, het is bovendien geestig geschreven en fris vorm gegeven.

Lees hier de volledige recensie van de Belgische tv-zender Canvas.