Medusa leeft van de lucht

Column uit AD,  augustus 2017.

Voor de zomerrubriek Takkenwijven, schreven Gerda Bosman en ik elkaar dagelijks over onze belevenissen in eigen tuin.

Ha Gerda,

In de Volkskrant las ik dat een 62-jarige vrouw is overleden nadat ze had besloten ‘voeding los te laten en te leven van licht, warmte, kleur, muziek en liefde’. Zo tragisch. Uit het artikel bleek ook dat er meer zogenaamde ‘ademhalisten’ in Nederland zijn, mensen die denken te kunnen leven op lucht en licht alleen.

Natuurlijk kan dat niet. Hoewel… In mijn keuken woont een levensechte ademhalist die het al minstens een jaar volhoudt. Deze wonderlijke verschijning is een Tillandsia, oftewel een luchtplantje. Het hangt zonder pot of aarde met een spijkertje aan de muur. Door de kronkelende dunne, lange bladeren doet de plant me denken aan Medusa, die monsterlijke vrouw met de slangenharen.

Mijn plantaardige Medusa heeft wel wat wortels maar die gebruikt ze alleen om zich vast te klampen. Vocht en voedingsstoffen haalt ze via speciale kliertjes in haar bladeren uit de lucht. Eigenlijk hoor ik haar wekelijks met een plantenspuit te besproeien, maar dat doe ik bijna nooit. Ik denk dat ze blij is dat wij geen afzuigkap hebben zodat het regelmatig flink dampt in onze keuken. Misschien dat ze uit de etensluchten zelfs nog wat voedingsstoffen kan halen.

Fijne dag!
Corlijn